Het charmante dorpje El Tanque in Tenerife: een verborgen parel

28 juli 2023
Het charmante dorpje El Tanque in Tenerife: een verborgen parel

Tenerife, het grootste van de zeven Canarische Eilanden, is een populaire vakantiebestemming vanwege de prachtige stranden, het bruisende nachtleven en het aangename klimaat. Maar het eiland heeft veel meer te bieden dan alleen zon, zee en strand. In dit blogbericht willen we je meenemen naar het charmante dorpje El Tanque, een verborgen parel in het noordwesten van Tenerife.

Het dorp El Tanque

El Tanque ligt op ongeveer 600 meter boven zeeniveau en wordt omringd door het indrukwekkende Teno-gebergte. Dit kleine dorpje met ongeveer 3.000 inwoners is een perfecte bestemming voor diegenen die op zoek zijn naar rust en ontspanning, ver weg van de drukte van de toeristische hotspots. Het dorp is gemakkelijk bereikbaar met de auto, op slechts 15 minuten rijden van de kustplaats Garachico en ongeveer een uur van de luchthaven Tenerife Zuid.

Geschiedenis en cultuur

El Tanque heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de 16e eeuw en de tijd van de Spaanse verovering van de Canarische Eilanden. Het dorp is genoemd naar een grote wateropslagtank (tanque betekent "tank" in het Spaans) die in de 16e eeuw werd gebouwd om regenwater op te vangen en te verdelen onder de lokale bevolking. Deze tank is nog steeds te zien in het centrum van het dorp en is een belangrijk symbool van het lokale erfgoed.

De inwoners van El Tanque zijn trots op hun cultuur en tradities, en er zijn het hele jaar door verschillende evenementen en feesten te bezoeken. Een van de belangrijkste is het Feest van San José, dat elk jaar op 19 maart wordt gevierd. Tijdens dit feest wordt er een grote processie gehouden, waarbij het beeld van San José door de straten van het dorp wordt gedragen, vergezeld door muziek, dans en vuurwerk.

Natuur en landschap

Een van de belangrijkste attracties van El Tanque is ongetwijfeld het prachtige landschap. Het dorp is omringd door groene heuvels, weelderige vegetatie en indrukwekkende bergtoppen, waardoor het een ideale bestemming is voor natuurliefhebbers en wandelaars. Er zijn verschillende wandelroutes in de omgeving, variërend van eenvoudige wandelingen tot uitdagende trektochten.

Een van de meest populaire wandelroutes is de Sendero de la Montaña de Taco, een cirkelvormige route van ongeveer 11 kilometer die je door de prachtige natuur rond El Tanque leidt. Deze wandeling biedt spectaculaire uitzichten op het Teno-gebergte, de kustlijn en het omliggende platteland. Onderweg kom je ook langs enkele traditionele Canarische huizen en landbouwterrassen, die getuigen van het landelijke leven in dit deel van Tenerife.

Lokale gastronomie

El Tanque staat bekend om zijn heerlijke lokale gerechten, die voornamelijk bestaan uit verse, lokale ingrediënten. In het dorp zijn verschillende restaurants en tapasbars te vinden, waar je kunt genieten van traditionele Canarische gerechten zoals "papas arrugadas" (gerimpelde aardappelen), "almogrote" (een pittige kaaspasta) en "escaldón de gofio" (een soort pap gemaakt van geroosterd graanmeel).

Een bezoek aan El Tanque is niet compleet zonder een bezoek aan een lokale "guachinche", een traditionele taverne waar je zelfgemaakte wijn en lokale gerechten kunt proeven. Deze guachinches zijn meestal te vinden in de huizen van lokale wijnboeren, die hun eigen wijn serveren samen met eenvoudige, maar smakelijke maaltijden.

Nabijgelegen bezienswaardigheden

Hoewel El Tanque zelf een rustig en vredig dorpje is, zijn er in de omgeving genoeg bezienswaardigheden en activiteiten te vinden. Zo is het eerdergenoemde Garachico een prachtig historisch stadje met een rijke geschiedenis en mooie architectuur. Ook de spectaculaire kliffen van Los Gigantes en het charmante stadje Icod de los Vinos, bekend om zijn duizendjarige drakenboom, zijn zeker een bezoek waard.

Voor de meer avontuurlijke reiziger is het mogelijk om het nabijgelegen Nationaal Park Teide te verkennen, waar je de imposante vulkaan El Teide kunt beklimmen of de unieke flora en fauna van het park kunt ontdekken. Het park is gemakkelijk bereikbaar vanuit El Tanque, op ongeveer een uur rijden.

El Tanque is een verborgen parel in het noordwesten van Tenerife, die de perfecte combinatie biedt van rust, cultuur en natuur. Of je nu op zoek bent naar een ontspannende vakantie, een actieve wandelvakantie of een culinaire reis, dit charmante dorpje heeft voor elk wat wils. Dus waar wacht je nog op? Pak je koffers en ontdek het prachtige El Tanque tijdens je volgende vakantie naar Tenerife!