Het klooster van San Diego de Alcala: Een historisch juweel op Tenerife

31 mei 2023
Het klooster van San Diego de Alcala: Een historisch juweel op Tenerife

Tenerife, het grootste van de Canarische eilanden, heeft een rijk cultureel erfgoed en adembenemende natuurlijke schoonheid die bezoekers uit de hele wereld aantrekt. Hoewel het eiland vooral bekend staat om zijn stranden en het bruisende nachtleven, heeft Tenerife nog veel meer te bieden. Een van de minder bekende, maar toch fascinerende bezienswaardigheden is het klooster van San Diego de Alcala. Dit historische bouwwerk, gelegen in het charmante dorpje Arafo, is een prachtig voorbeeld van de architectuur en de religieuze geschiedenis van het eiland. In deze blog post zullen we meer vertellen over dit bijzondere klooster, de geschiedenis ervan, en waarom het zeker een bezoek waard is tijdens je verblijf op Tenerife.

De geschiedenis van het klooster van San Diego de Alcala

Het klooster van San Diego de Alcala werd gesticht in de 17e eeuw door de Franciscaner monniken, een religieuze orde die zich toelegde op het helpen van de armen en het verspreiden van het christendom. De bouw van het klooster werd voltooid in 1612, maar het complex werd in de loop der eeuwen meerdere malen gerestaureerd en uitgebreid.

In 1835 werd het klooster opgeheven als gevolg van de desamortisatie, een reeks wetten die tot doel hadden de eigendommen van de kerk en religieuze instellingen in Spanje in handen van de staat te brengen. Na de sluiting van het klooster werd het gebouw gebruikt als kazerne, school, en uiteindelijk als cultureel centrum. Tegenwoordig is het klooster een belangrijk monument en een symbool van het rijke culturele erfgoed van Tenerife.

Architectuur en bijzondere kenmerken

Het klooster van San Diego de Alcala is een prachtig voorbeeld van de traditionele Canarische architectuur uit de 17e eeuw. De gevel van het klooster is gemaakt van vulkanisch gesteente, wat typerend is voor de bouwstijl op Tenerife. Binnenin het complex zijn er verschillende binnenplaatsen die typerend zijn voor de Spaanse architectuur uit deze periode. Een van de meest opvallende kenmerken van het klooster is de klokkentoren, die zich aan de westkant van het complex bevindt. Deze toren is een van de weinige die nog overeind staat op het eiland en is een bezienswaardigheid op zich.

Binnenin het klooster zijn er verschillende zalen en kamers die ooit door de monniken werden gebruikt. Een van de meest interessante ruimtes is de oude bibliotheek, waar je een collectie oude boeken en manuscripten kunt bewonderen. Een andere bijzondere plek binnen het klooster is de kapel, die gewijd is aan San Diego de Alcala, de beschermheilige van het klooster. Hier vind je prachtige religieuze kunstwerken, waaronder een indrukwekkend altaarstuk en verschillende heiligenbeelden.

Het belang van het klooster van San Diego de Alcala voor de lokale gemeenschap

Hoewel het klooster van San Diego de Alcala geen actieve religieuze functie meer heeft, speelt het nog steeds een belangrijke rol in het leven van de lokale gemeenschap. Het klooster is nu een cultureel centrum en biedt ruimte voor verschillende culturele en educatieve activiteiten, zoals tentoonstellingen, concerten en workshops. Bovendien wordt de kapel nog steeds gebruikt voor religieuze vieringen, zoals bruiloften en doopfeesten.

De inwoners van Arafo en de omliggende dorpen zijn terecht trots op hun historische klooster en werken samen om het in goede staat te houden. Lokale vrijwilligers zorgen ervoor dat het klooster schoon en goed onderhouden blijft, en er worden regelmatig fondsenwervingsactiviteiten georganiseerd om restauratieprojecten te financieren.

Een bezoek aan het klooster van San Diego de Alcala

Het klooster van San Diego de Alcala ligt in het pittoreske dorpje Arafo, op ongeveer 20 kilometer afstand van de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife. Het dorp is gemakkelijk te bereiken met de auto of het openbaar vervoer, en er is voldoende parkeergelegenheid in de buurt van het klooster.

Het klooster is geopend voor bezoekers en de toegang is gratis. Er zijn rondleidingen beschikbaar in verschillende talen, waaronder Engels, en de deskundige gidsen zullen je graag meer vertellen over de geschiedenis en de architectuur van het klooster. Het is ook mogelijk om het klooster op eigen gelegenheid te verkennen, maar zorg ervoor dat je de informatieborden leest die in elke kamer te vinden zijn.

Na je bezoek aan het klooster is het de moeite waard om een wandeling te maken door het charmante dorpje Arafo en te genieten van de typische Canarische sfeer. In de smalle straatjes vind je verschillende bars en restaurants waar je kunt genieten van lokale specialiteiten en een glas lokale wijn.

Het klooster van San Diego de Alcala is een van de vele verborgen schatten die het eiland Tenerife te bieden heeft. Dit prachtige bouwwerk biedt een uniek inzicht in de geschiedenis en cultuur van het eiland en is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in architectuur en religie. Of je nu op zoek bent naar een rustige plek om te ontspannen en te genieten van de serene sfeer of meer wilt leren over het leven van de Franciscaner monniken die hier ooit woonden, het klooster van San Diego de Alcala heeft voor ieder wat wils. Vergeet dus niet om dit historische juweel op te nemen in je reisplannen tijdens je verblijf op Tenerife.