Het natuurreservaat van Las Lagunetas: Een oase van rust en biodiversiteit

7 juli 2023
Het natuurreservaat van Las Lagunetas: Een oase van rust en biodiversiteit

Tenerife, het grootste en meest bezochte eiland van de Canarische Eilanden, biedt zijn bezoekers een breed scala aan attracties en activiteiten. Van prachtige stranden tot indrukwekkende berglandschappen, er is voor ieder wat wils. Maar één van de minder bekende schatten van Tenerife is het natuurreservaat van Las Lagunetas. Dit 1500 hectare grote gebied ligt in het hart van het eiland en herbergt een ongelooflijke biodiversiteit, die zowel natuurliefhebbers als wandelaars zal aanspreken. In dit blogbericht nemen we je mee op een ontdekkingstocht door dit bijzondere reservaat en vertellen we je waarom je dit unieke stukje natuur zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan Tenerife.

Een stukje geschiedenis

Het natuurreservaat van Las Lagunetas werd in 1994 opgericht om de unieke flora en fauna van dit gebied te beschermen. Het reservaat is gelegen op een hoogte van 1000 tot 2100 meter boven zeeniveau en omvat verschillende ecosystemen, waaronder laurierbossen, dennenbossen en hooggebergte vegetatie. Las Lagunetas heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Tenerife. In vroegere tijden werd het gebied gebruikt voor houtkap, landbouw en veeteelt. Tegenwoordig is het echter een beschermd natuurgebied en zijn de activiteiten van de mens sterk beperkt.

Flora en fauna

De biodiversiteit van het natuurreservaat van Las Lagunetas is indrukwekkend. Het gebied herbergt meer dan 500 plantensoorten, waarvan sommige endemisch zijn voor de Canarische Eilanden. Enkele van de meest opvallende planten die je hier kunt vinden, zijn de Canarische dennen, laurierbomen, boomheide en tal van varensoorten. De aanwezigheid van waterbronnen en beekjes zorgt voor een weelderige vegetatie en creëert een groene oase in het hart van Tenerife.

Ook dierenliefhebbers komen in Las Lagunetas aan hun trekken. Het reservaat is de thuisbasis van verschillende endemische diersoorten, zoals de Canarische hagedis, de Tenerife blauwe vink en de Canarische vleermuis. Daarnaast biedt het gebied een toevluchtsoord voor trekvogels en roofvogels, zoals de torenvalk, de buizerd en de zeldzame laurierduif.

Wandelen in Las Lagunetas

Eén van de beste manieren om het natuurreservaat van Las Lagunetas te verkennen, is te voet. Er zijn verschillende wandelroutes die je door het gebied leiden, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. Hieronder beschrijven we drie van de populairste routes:

  1. Ruta de las Fuentes: Deze gemakkelijke wandeling van ongeveer 5 kilometer neemt je mee langs verschillende waterbronnen en beekjes. De route begint bij de recreatiezone van Las Lagunetas en voert je door de dennenbossen en laurierbossen, waar je kunt genieten van de weelderige vegetatie en het kabbelende water.

  2. Ruta de las Cuevas: Deze iets uitdagendere route van 7,5 kilometer leidt je naar de grotwoningen van de oorspronkelijke bewoners van Tenerife, de Guanches. Onderweg kom je ook langs enkele archeologische vindplaatsen, zoals rotstekeningen en graanschuren. De route begint bij de recreatiezone van Las Lagunetas en eindigt bij het bezoekerscentrum van het reservaat.

  3. Ruta del Pico del Ingles: Deze uitdagende route van 10 kilometer neemt je mee naar de top van de Pico del Ingles, één van de hoogste punten van het natuurreservaat. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht over Tenerife en de omliggende eilanden. De route begint bij het dorp La Esperanza en voert je door de dennenbossen naar de top van de berg.

Praktische informatie

Het natuurreservaat van Las Lagunetas is het hele jaar door geopend en toegankelijk voor bezoekers. Er zijn geen toegangskosten en je kunt vrij rondwandelen in het gebied. Het is echter wel belangrijk om de regels van het reservaat te respecteren en op de gemarkeerde paden te blijven om de kwetsbare flora en fauna te beschermen.

Het weer in Las Lagunetas kan onvoorspelbaar zijn en varieert sterk afhankelijk van de hoogte. Het is daarom aan te raden om voorbereid te zijn op verschillende weersomstandigheden en voldoende warme kleding en regenkleding mee te nemen.

Als je op zoek bent naar een unieke natuurervaring tijdens je bezoek aan Tenerife, is het natuurreservaat van Las Lagunetas een absolute aanrader. Dit verborgen juweel biedt een oase van rust en biodiversiteit en leent zich uitstekend voor prachtige wandelingen. Vergeet dus niet om je wandelschoenen mee te nemen en laat je verrassen door de schatten van Las Lagunetas!