Het natuurreservaat van Los Organos op Tenerife

16 juni 2023
Het natuurreservaat van Los Organos op Tenerife

Tenerife, het grootste eiland van de Canarische Eilanden, is bekend om zijn prachtige stranden, het bruisende nachtleven en het indrukwekkende Teide National Park. Toch heeft dit eiland veel meer te bieden dan alleen zon, zee en strand. Een van de verborgen juweeltjes van Tenerife is het natuurreservaat van Los Organos. Dit bijzondere gebied staat bekend om zijn unieke geologische formaties en de grote biodiversiteit die het herbergt. In dit blogartikel nemen we je mee op ontdekkingstocht door het natuurreservaat van Los Organos en laten we je zien waarom dit gebied een bezoek meer dan waard is.

Ontstaan van Los Organos

Het natuurreservaat van Los Organos bevindt zich in de gemeente La Orotava, in het noorden van Tenerife. Het gebied dankt zijn naam aan de indrukwekkende orgelpijp-achtige rotsformaties die hier te vinden zijn. Deze bijzondere geologische formaties zijn het resultaat van langzame afkoeling en kristallisatie van magma dat tijdens vulkaanuitbarstingen aan het aardoppervlak kwam. Door de jaren heen hebben erosie en aardverschuivingen ervoor gezorgd dat de zachte, omliggende grond is weggespoeld, waardoor de hardere basaltzuilen zijn blootgelegd en het karakteristieke landschap van Los Organos is ontstaan.

Flora en fauna in het natuurreservaat

Los Organos is een echt paradijs voor natuurliefhebbers. Het gebied is rijk aan flora en fauna en herbergt talloze endemische soorten. In het reservaat groeien verschillende soorten laurierbomen, die een belangrijke rol spelen in het ecosysteem en het behoud van de biodiversiteit. Daarnaast zijn er vele soorten varens, mossen en korstmossen te vinden, evenals enkele zeldzame soorten orchideeën.

De dichte begroeiing van Los Organos biedt een uitstekende habitat voor diverse diersoorten. Zo kun je er verschillende soorten hagedissen en gekko's tegenkomen, waaronder de zeldzame groene hagedis. Ook vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Los Organos. Het gebied is rijk aan inheemse vogelsoorten, zoals de Canarische grasmus, de endemische Tenerife blauwe vink en de laurierduif. Met een beetje geluk spot je zelfs de zeldzame Bolle's laurierduif, een bedreigde vogelsoort die alleen nog voorkomt op de Canarische Eilanden.

Wandelen in het natuurreservaat

Een bezoek aan Los Organos is niet compleet zonder een wandeling door het adembenemende landschap. Er zijn verschillende wandelroutes in het gebied, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. Een van de populairste routes is de 'Caminata de los Organos', een rondwandeling van ongeveer 7 kilometer die je langs de indrukwekkende basaltzuilen en door het laurierbos voert. Deze route is relatief eenvoudig en geschikt voor wandelaars van alle leeftijden en niveaus.

Voor de meer avontuurlijke wandelaar is er de 'Ruta de los Roques de Garcia', een uitdagende tocht van ongeveer 14 kilometer die je langs de meest spectaculaire landschappen van Los Organos leidt. Deze route is geschikt voor ervaren wandelaars en vergt een goede conditie, aangezien het pad op sommige delen steil en rotsachtig kan zijn.

Ongeacht de gekozen route is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Zorg voor stevige wandelschoenen, voldoende water en bescherming tegen de zon. Het weer in Los Organos kan snel omslaan, dus neem ook een regenjas en warme kleding mee.

Praktische informatie

Het natuurreservaat van Los Organos is het hele jaar door toegankelijk, maar de beste tijd om het gebied te bezoeken is in de lente of de herfst, wanneer de temperaturen aangenamer zijn en de natuur op zijn mooist is. Het reservaat is bereikbaar met de auto, maar houd er rekening mee dat de wegen smal en bochtig kunnen zijn. Er zijn enkele parkeerplaatsen in de buurt van de belangrijkste wandelroutes, maar het kan tijdens het hoogseizoen druk zijn.

Los Organos is ook bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn verschillende bussen die vanaf de grotere steden op Tenerife naar het gebied rijden, maar de dienstregeling kan beperkt zijn. Het is aan te raden om vooraf de bustijden te controleren en eventueel een taxi te regelen voor de terugreis.

Het natuurreservaat van Los Organos is een van de verborgen schatten van Tenerife. Met zijn unieke geologische formaties, rijke biodiversiteit en prachtige wandelroutes is het gebied een must-visit voor natuurliefhebbers en wandelaars. Of je nu een ervaren wandelaar bent of gewoon op zoek bent naar een ontspannen dag in de natuur, Los Organos zal je niet teleurstellen.