Het natuurreservaat van Malpaís de Güímar: Een unieke parel op Tenerife

19 mei 2023
Het natuurreservaat van Malpaís de Güímar: Een unieke parel op Tenerife

Tenerife, het grootste en meest bezochte eiland van de Canarische Eilanden, staat bekend om zijn adembenemende landschappen, prachtige stranden en levendige cultuur. Maar wist je dat het eiland ook een indrukwekkend natuurreservaat herbergt? Malpaís de Güímar, gelegen aan de zuidoostkust van Tenerife, is een van de meest unieke en fascinerende plekken die je op het eiland kunt bezoeken. In dit blogartikel nemen we je mee op een reis door dit bijzondere natuurgebied en vertellen we je alles wat je moet weten over Malpaís de Güímar.

Wat is Malpaís de Güímar?

Malpaís de Güímar is een natuurreservaat dat zich uitstrekt over een gebied van ongeveer 290 hectare. Het beschermt een uitgestrekt vulkanisch landschap dat zich uitstrekt van de kust tot aan de Montaña Grande, de hoogste berg in het reservaat. Malpaís de Güímar staat bekend om zijn unieke geologie en rijke biodiversiteit, waaronder een groot aantal endemische plant- en diersoorten die alleen op de Canarische Eilanden voorkomen.

De geologie van Malpaís de Güímar

Het landschap van Malpaís de Güímar is het resultaat van een reeks vulkanische uitbarstingen die ongeveer 10.000 jaar geleden plaatsvonden. Deze uitbarstingen creëerden een indrukwekkende reeks lavavelden, kegels, kraters en kustkliffen die het gebied zijn karakteristieke uiterlijk geven. De meest opvallende geologische kenmerken van Malpaís de Güímar zijn de Montaña Grande en de Montaña de la Mar, twee indrukwekkende vulkanische kegels die het landschap domineren.

De Montaña Grande is met zijn 276 meter hoogte het hoogste punt van het reservaat. Vanaf de top heb je een spectaculair uitzicht over het omliggende landschap en de Atlantische Oceaan. De Montaña de la Mar, die iets lager is met 243 meter, is een andere indrukwekkende kegel die de kustlijn domineert.

De flora en fauna van Malpaís de Güímar

Malpaís de Güímar is de thuisbasis van een rijke biodiversiteit, met een groot aantal plant- en diersoorten die speciaal zijn aangepast aan de unieke omstandigheden van dit vulkanische landschap. Het reservaat herbergt meer dan 100 verschillende plantensoorten, waarvan vele endemisch zijn voor de Canarische Eilanden. Enkele van de meest opvallende plantensoorten die je in Malpaís de Güímar kunt vinden, zijn de Euphorbia canariensis, een inheemse struik met opvallende groene stengels, en de Ceropegia fusca, een zeldzame en bedreigde plant die bekend staat om zijn ongewone bloemvorm.

Op het gebied van fauna is Malpaís de Güímar de thuisbasis van een groot aantal vogelsoorten, waaronder de zeldzame en bedreigde Eleonora's valk en de Canarische torenvalk. In het reservaat leven ook verschillende soorten hagedissen en hagedissen, waaronder de Gallotia galloti, een endemische hagedis die alleen op de Canarische Eilanden voorkomt.

Wandelen in Malpaís de Güímar

Malpaís de Güímar is een uitstekende bestemming voor natuurliefhebbers en wandelaars, met verschillende goed gemarkeerde paden die je door het indrukwekkende landschap leiden. Een van de populairste routes is de Sendero del Malpaís, een pad van ongeveer 5 kilometer lang dat je langs de kust en door het hart van het reservaat voert. Tijdens deze wandeling kun je genieten van spectaculaire uitzichten op de vulkanische kegels, lavavelden en kustkliffen.

Een andere aanrader is de klim naar de top van de Montaña Grande. Het pad begint bij het bezoekerscentrum van het reservaat en leidt je in ongeveer 1,5 uur naar de top van de berg. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht over het hele reservaat, de omliggende landschappen en de Atlantische Oceaan.

Praktische informatie voor een bezoek aan Malpaís de Güímar

Malpaís de Güímar is gemakkelijk te bereiken vanuit de nabijgelegen stad Güímar, die op ongeveer 30 minuten rijden van de luchthaven Tenerife Zuid ligt. Er is parkeergelegenheid bij het bezoekerscentrum van het reservaat, waar je ook informatie en kaarten kunt krijgen over de verschillende wandelroutes.

Het reservaat is het hele jaar door vrij toegankelijk, maar het is aan te raden om vroeg in de ochtend te bezoeken om de hitte van de middagzon te vermijden. Het dragen van geschikte wandelschoenen en het meenemen van voldoende water is essentieel.

Malpaís de Güímar is een fascinerende bestemming die een unieke kijk biedt op de geologische en biologische rijkdom van Tenerife. Of je nu een fervent wandelaar bent of gewoon geïnteresseerd bent in het verkennen van de natuurlijke wonderen van het eiland, een bezoek aan dit indrukwekkende natuurreservaat mag niet ontbreken op je reis naar Tenerife.