Het uitzichtpunt van La Tarta: Een uniek geologisch spektakel op Tenerife

18 juni 2023
Het uitzichtpunt van La Tarta: Een uniek geologisch spektakel op Tenerife

Tenerife, het grootste en meest bekende eiland van de Canarische Eilanden, biedt een breed scala aan natuurlijke en culturele wonderen. Het eiland staat bekend om zijn vulkanische oorsprong, adembenemende landschappen en mooie stranden. Maar wat veel mensen niet weten is dat Tenerife ook enkele van de meest unieke geologische formaties ter wereld herbergt, zoals het uitzichtpunt van La Tarta.

La Tarta, wat "de taart" betekent in het Spaans, is een spectaculair uitzichtpunt gelegen in het noordoosten van het eiland, in het Teide Nationaal Park. Dit nationale park is opgericht in 1954 en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst sinds 2007. Het park beslaat een oppervlakte van bijna 19.000 hectare en is het grootste en oudste nationale park van Spanje. Het uitzichtpunt van La Tarta is een van de vele verborgen schatten van dit park en biedt bezoekers een uniek en kleurrijk geologisch spektakel.

De geologie van La Tarta: Een vulkanisch meesterwerk

De geologische formatie van La Tarta is het resultaat van opeenvolgende vulkanische uitbarstingen die gedurende miljoenen jaren hebben plaatsgevonden. Het bestaat uit verschillende lagen van gestolde lava, pyroclastische afzettingen en as, die in de loop der tijd zijn opgestapeld en een kleurrijk en gelaagd landschap hebben gecreëerd dat doet denken aan een gigantische taart.

Elke laag van La Tarta vertegenwoordigt een andere periode van vulkanische activiteit op Tenerife. De oudste laag is ongeveer 3 miljoen jaar oud, terwijl de jongste laag slechts enkele duizenden jaren oud is. De verschillende kleuren van de lagen worden veroorzaakt door variaties in de chemische samenstelling van de lava en as, evenals door de mate van oxidatie. Deze kleuren variëren van rood, bruin en geel tot groen en zwart, wat resulteert in een prachtig palet van aardse tinten.

Hoe kom je bij La Tarta?

Het uitzichtpunt van La Tarta is te bereiken via de TF-24 weg, die het noorden van het eiland verbindt met het Teide Nationaal Park. Deze weg loopt door een prachtig landschap van dennenbossen en biedt onderweg tal van indrukwekkende uitzichten. Vanaf het dorp La Esperanza, gelegen op ongeveer 20 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife, volg je de TF-24 richting het westen. Na ongeveer 12 kilometer, en net voorbij het uitzichtpunt van Pico del Ingles, vind je het uitzichtpunt van La Tarta aan de linkerkant van de weg. Er is een kleine parkeerplaats beschikbaar voor bezoekers.

Het is ook mogelijk om La Tarta te bezoeken als onderdeel van een georganiseerde tour. Er zijn verschillende bedrijven op Tenerife die excursies aanbieden naar het Teide Nationaal Park, waarbij je onder begeleiding van een gids de belangrijkste bezienswaardigheden van het park kunt verkennen, waaronder La Tarta.

Wandelen in de omgeving van La Tarta

Voor liefhebbers van wandelen en natuur biedt de omgeving van La Tarta verschillende wandelroutes die je door het spectaculaire landschap van het Teide Nationaal Park leiden. Een van de meest populaire routes is de Sendero de los Roques, een lusvormige wandeling van ongeveer 5 kilometer lang die begint en eindigt bij het uitzichtpunt van La Tarta. Deze wandeling neemt je mee door dichte dennenbossen, langs indrukwekkende rotsformaties en biedt onderweg prachtige uitzichten op de omliggende bergen en valleien.

Een andere aanrader is de Sendero de la Fortaleza, een uitdagende wandeling van ongeveer 8 kilometer lang die begint bij het bezoekerscentrum van El Portillo en eindigt bij het uitzichtpunt van La Tarta. Tijdens deze wandeling passeer je verschillende geologische formaties, zoals de Roques de García en de imposante vulkanische kegel van La Fortaleza.

Tips voor een bezoek aan La Tarta

Het uitzichtpunt van La Tarta is een uniek geologisch spektakel dat je niet mag missen tijdens je bezoek aan Tenerife. Met zijn kleurrijke lagen, indrukwekkende rotsformaties en prachtige wandelroutes biedt La Tarta een onvergetelijke ervaring voor zowel natuurliefhebbers als geïnteresseerde bezoekers. Dus, pak je wandelschoenen, bereid je voor op een avontuur en ontdek dit verborgen juweel van het Teide Nationaal Park!