Icod de los Vinos: Het charmante dorpje op Tenerife

4 juni 2023
Icod de los Vinos: Het charmante dorpje op Tenerife

Tenerife is een prachtig eiland, vol met natuurlijke wonderen, adembenemende landschappen en charmante dorpjes. Een van die dorpjes is Icod de los Vinos, gelegen in het noordwesten van het eiland. Icod de los Vinos staat bekend om zijn rijke geschiedenis, wijntraditie en een bijzondere boom: de duizendjarige Drakenboom. In dit blogartikel nemen we je mee op een reis door dit charmante dorpje op Tenerife, waar je de unieke cultuur en schilderachtige schoonheid van dit juweeltje zult ontdekken.

Geschiedenis van Icod de los Vinos

Icod de los Vinos is een stad met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Guanches, de oorspronkelijke bewoners van de Canarische eilanden. De stad werd opgericht in de 16e eeuw en kreeg zijn naam door de combinatie van de Guanche-naam 'Icod' en de wijntraditie van de stad. Door de eeuwen heen is Icod de los Vinos een belangrijk centrum geworden voor landbouw, wijnproductie en handel.

Bezienswaardigheden in Icod de los Vinos

De Drakenboom

De belangrijkste bezienswaardigheid van Icod de los Vinos is de indrukwekkende en mysterieuze Drakenboom (Dracaena Draco), die volgens de overlevering meer dan duizend jaar oud is. Deze enorme en unieke boom is een nationaal monument en een symbool van het eiland Tenerife. De boom is te vinden in het Parque del Drago, dat speciaal is opgericht om deze majestueuze boom te beschermen en te eren.

Plaza de la Pila

Het centrale plein van Icod de los Vinos, Plaza de la Pila, is een charmant en levendig plein omringd door prachtige historische gebouwen en kleurrijke huizen. Op dit plein vind je ook de indrukwekkende kerk Iglesia de San Marcos, die dateert uit de 16e eeuw en een prachtig voorbeeld is van Canarische architectuur. Bewonder de prachtige houten balkons en deuren die kenmerkend zijn voor de traditionele Canarische bouwstijl.

Museo de Arte Sacro

Als je geïnteresseerd bent in religieuze kunst en geschiedenis, dan is een bezoek aan het Museo de Arte Sacro zeker de moeite waard. Dit museum, gevestigd in een voormalig klooster, beschikt over een indrukwekkende collectie religieuze kunst en kunstvoorwerpen uit de 16e tot de 19e eeuw. Bewonder de prachtige schilderijen, sculpturen en andere voorwerpen die een belangrijk deel uitmaken van de culturele en religieuze geschiedenis van Icod de los Vinos en Tenerife.

Cueva del Viento

Net buiten Icod de los Vinos ligt de Cueva del Viento, een van de langste lavatunnels ter wereld. Dit ondergrondse grottenstelsel is meer dan 17 kilometer lang en biedt een unieke kijk op de vulkanische geschiedenis van Tenerife. Je kunt deelnemen aan een rondleiding om de grotten te verkennen en meer te weten te komen over het ontstaan en de ecologie van dit fascinerende natuurlijke fenomeen.

Wijn en gastronomie

Icod de los Vinos staat bekend om zijn uitstekende wijnen, en een bezoek aan deze stad is niet compleet zonder een wijnproeverij bij een lokale bodega. Proef de lokale wijnen, waaronder de beroemde Malvasía-wijn, die ooit zeer gewaardeerd werd door Europese vorsten en de hoofdrol speelde in de wijnhandel tussen Tenerife en het Europese vasteland.

De lokale gastronomie van Icod de los Vinos is net zo indrukwekkend als de wijnen. Geniet van traditionele Canarische gerechten zoals 'papas arrugadas' (gerimpelde aardappelen) met 'mojo' (een pittige saus), 'ropa vieja' (een stoofpot van vlees, aardappelen en kikkererwten) en 'bienmesabe' (een zoet amandeldessert). Deze gerechten zijn de perfecte aanvulling op de heerlijke wijnen die in de regio worden geproduceerd.

Festivals en evenementen

Icod de los Vinos is een stad met een levendige lokale cultuur en het hele jaar door vinden er diverse festivals en evenementen plaats. Een van de belangrijkste evenementen is het feest van San Andrés, dat elk jaar op 29 en 30 november wordt gevierd. Dit feest markeert het begin van de wijnproductie en wordt gekenmerkt door muziek, dans en het proeven van de nieuwe wijnen.

Een ander belangrijk festival is het feest van San Marcos, de patroonheilige van Icod de los Vinos. Dit feest vindt plaats op 25 april en wordt gevierd met een grote processie, waarbij het beeld van San Marcos door de straten van de stad wordt gedragen. Ook tijdens dit evenement kun je genieten van traditionele muziek, dans en lokale lekkernijen.

Icod de los Vinos is een charmant dorpje op Tenerife dat een bezoek meer dan waard is. Met zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur, indrukwekkende natuurlijke wonderen en heerlijke wijn en gastronomie, biedt Icod de los Vinos voor elk wat wils. Of je nu geïnteresseerd bent in cultuur, natuur of gewoon wilt genieten van de lokale lekkernijen, Icod de los Vinos zal je betoveren met zijn unieke charme en schoonheid.