La Caleta: Een verborgen paradijs op Tenerife

24 juni 2023
La Caleta: Een verborgen paradijs op Tenerife

La Caleta is een klein vissersdorpje aan de zuidwestkust van Tenerife, een van de zeven Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan. Dit charmante dorpje, met zijn traditionele Canarische architectuur en rustige sfeer, biedt een perfecte ontsnapping uit de drukte van het toeristische Zuid-Tenerife. In deze blogpost nemen we je mee op een verkenningstocht door La Caleta en ontdekken we wat dit pittoreske dorpje zo bijzonder maakt.

De geschiedenis van La Caleta

La Caleta werd oorspronkelijk bewoond door de Guanches, de oorspronkelijke inwoners van de Canarische Eilanden. Dit volk leefde van de landbouw en visvangst en vestigde zich in de vruchtbare valleien van Tenerife. Later werd het dorp een belangrijk centrum voor de visserij op het eiland. De traditionele vissersboten, of "barquillos", zijn nog steeds te zien in de haven van La Caleta.

In de loop der jaren heeft La Caleta zich ontwikkeld tot een populaire vakantiebestemming voor zowel lokale inwoners als toeristen. Toch heeft het dorp zijn authentieke charme weten te behouden en trekt het vooral diegenen die op zoek zijn naar een rustige en ontspannen vakantie-ervaring.

De schoonheid van La Caleta

Een van de grootste aantrekkingspunten van La Caleta is ongetwijfeld de prachtige natuurlijke omgeving. Het dorp wordt omringd door indrukwekkende kliffen en helderblauwe wateren die uitnodigen om te zwemmen en te snorkelen. De stranden van La Caleta zijn klein en intiem, met fijn zand en kristalhelder water. Een van de populairste stranden is Playa de La Enramada, een rustig strand met een charmante promenade waar je een ontspannen wandeling kunt maken.

Naast de stranden biedt La Caleta ook de mogelijkheid om enkele mooie wandelroutes te ontdekken. De bekendste is de Barranco del Infierno, een indrukwekkende kloof die zijn naam te danken heeft aan de steile rotswanden en het ruige landschap. Deze wandelroute leidt naar een spectaculaire waterval, de hoogste op Tenerife, en biedt onderweg adembenemende uitzichten op de omgeving.

De gastronomie van La Caleta

La Caleta staat bekend om zijn heerlijke lokale gerechten, met name de verse vis en zeevruchten die dagelijks door de vissers worden gevangen. In de vele traditionele restaurants en tapasbars kun je genieten van typische Canarische gerechten, zoals "papas arrugadas" (gekookte aardappelen met zoutkorst) met "mojo" (pittige saus), "gofio" (geroosterd maïsmeel) en natuurlijk een ruime keuze aan vis- en zeevruchtenschotels.

Een van de meest geliefde restaurants in La Caleta is La Vieja, een sfeervol etablissement met een prachtig uitzicht op de haven. Hier kun je genieten van een breed scala aan lokale specialiteiten, zoals "cherne" (een soort zeeduivel) en "lapas" (zeeslakken).

Activiteiten in en rondom La Caleta

Naast ontspannen op het strand en genieten van de heerlijke gastronomie, zijn er in La Caleta ook tal van activiteiten om je vakantie compleet te maken. Zo kun je er bijvoorbeeld kajakken, paddleboarden of duiken in de heldere wateren van de Atlantische Oceaan. Duikliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het nabijgelegen El Puertito, een beschermd marien gebied dat bekend staat om zijn overvloed aan zeeschildpadden en andere zeedieren.

Voor golfliefhebbers zijn er in de omgeving van La Caleta verschillende golfbanen te vinden, zoals Golf Costa Adeje en Golf Las Americas. Deze banen bieden een uitdagende en plezierige ervaring in een prachtige omgeving, met uitzicht op de oceaan en het bergachtige landschap van Tenerife.

Als je zin hebt in een dagje cultuur, dan is een bezoek aan de historische stad La Laguna, de voormalige hoofdstad van Tenerife, zeker de moeite waard. Deze stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en biedt een schat aan culturele bezienswaardigheden, zoals de kathedraal, het paleis van Nava en de vele traditionele herenhuizen.

Bereikbaarheid en accommodatie

La Caleta ligt op ongeveer 25 minuten rijden van de luchthaven Reina Sofia in het zuiden van Tenerife. Er zijn verschillende manieren om vanaf de luchthaven naar La Caleta te reizen, zoals een huurauto, taxi of openbaar vervoer.

Wat betreft accommodatie zijn er in La Caleta verschillende opties, variërend van luxe hotels en resorts tot charmante vakantiehuizen en appartementen. Voor wie op zoek is naar een luxueuze ervaring, is het 5-sterrenhotel H10 Costa Adeje Palace een uitstekende keuze. Dit hotel biedt directe toegang tot het strand en beschikt over verschillende zwembaden, een spa en diverse restaurants.

La Caleta is een prachtig vissersdorpje dat een authentieke en rustige ervaring biedt aan bezoekers die op zoek zijn naar een ontsnapping uit de drukte van het toeristische Zuid-Tenerife. Met zijn charmante architectuur, prachtige stranden, heerlijke gastronomie en tal van activiteiten, is La Caleta een ideale bestemming voor een ontspannen en onvergetelijke vakantie op Tenerife.