Ontdek de Botanische Tuinen van Sitio Litre: Een Oase Van Exotische Planten En Orchideeën Op Tenerife

22 juni 2023
Ontdek de Botanische Tuinen van Sitio Litre: Een Oase Van Exotische Planten En Orchideeën Op Tenerife

Tenerife, het grootste eiland van de Canarische eilanden, is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Het eiland staat bekend om zijn prachtige landschappen, exotische flora en fauna, en een mild klimaat dat het hele jaar door aangenaam is. Een van de meest fascinerende plekken om te bezoeken op Tenerife is ongetwijfeld de botanische tuinen van Sitio Litre. Gelegen in het charmante stadje Puerto de la Cruz, nodigt deze oase van groen je uit om te verdwalen tussen de kleurrijke bloemen en de rustgevende geluiden van de natuur. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de geschiedenis en de schoonheid van deze betoverende plek.

Een stukje geschiedenis

De botanische tuinen van Sitio Litre hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw. Ze werden voor het eerst aangelegd in 1774 door de Britse handelaar Archibald Little, die het landgoed kocht en het omdoopte tot "Sitio Litre" (wat "Little's site" betekent). Deze naam is tot op de dag van vandaag behouden gebleven.

In de loop der jaren werd de tuin uitgebreid en verfraaid door verschillende eigenaren. De meest opmerkelijke onder hen was Charles Smith, een Britse consul op Tenerife, die in 1856 het landgoed kocht en de tuinen transformeerde tot een van de meest indrukwekkende botanische collecties op het eiland. Hij legde de nadruk op het verzamelen van exotische planten uit tropische en subtropische gebieden, waaronder orchideeën, palmen, varens en cactussen.

De tuinen van Sitio Litre zijn door de jaren heen bezocht door vele beroemde gasten, zoals de Duitse wetenschapper en ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt, de Poolse componist Frédéric Chopin, en de Britse schrijver Agatha Christie. Hun bezoeken hebben bijgedragen aan de bekendheid en het prestige van deze prachtige tuin.

Een wandeling door de tuinen

Wanneer je de botanische tuinen van Sitio Litre betreedt, word je meteen begroet door een gevoel van rust en sereniteit. De zorgvuldig aangelegde paden leiden je door een groene oase die je uitnodigt om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en je onder te dompelen in de schoonheid van de natuur.

Orchideeëntuin

Een van de belangrijkste attracties van de tuinen is de prachtige orchideeëntuin. Met meer dan 300 soorten orchideeën uit de hele wereld, is dit de grootste collectie op de Canarische eilanden. De orchideeën worden op een schilderachtige manier tentoongesteld, waardoor je ze van dichtbij kunt bewonderen en de ongelooflijke diversiteit aan vormen, kleuren en geuren kunt waarderen.

Palmen en andere exotische planten

Naast orchideeën, herbergt Sitio Litre ook een indrukwekkende verzameling palmen en andere exotische planten. De tuin bevat enkele zeldzame en bedreigde soorten, zoals de blauwe palm (Brahea armata) en de Chileense wijn palm (Jubaea chilensis). Terwijl je door de tuinen wandelt, zul je ook vele andere fascinerende planten tegenkomen, zoals de reusachtige vetplanten en de Dracaena draco (Drakenbloedboom), een inheemse soort van de Canarische eilanden die wordt beschouwd als een levend fossiel.

De vijver en de waterval

In het hart van de tuinen vind je een schilderachtige vijver met een kleine waterval. Dit rustige plekje is de perfecte plaats om even te pauzeren en te genieten van het rustgevende geluid van stromend water. De vijver is omgeven door weelderige varens en andere vochtminnende planten en biedt een huis aan verschillende soorten vissen en schildpadden.

Het historische landhuis

Aan de rand van de tuin staat het historische landhuis, dat ooit het huis was van Archibald Little en later Charles Smith. Het huis is prachtig gerestaureerd en herbergt nu een klein museum gewijd aan de geschiedenis van de tuin en zijn beroemde bezoekers. Er is ook een charmant café waar je kunt genieten van een kopje thee of koffie met uitzicht op de tuinen.

Praktische informatie

De botanische tuinen van Sitio Litre zijn dagelijks geopend van 9.30 uur tot 17.30 uur. Er wordt een bescheiden toegangsprijs gevraagd, die bijdraagt aan het onderhoud en de instandhouding van deze historische plek. Zorg ervoor dat je voldoende tijd uittrekt om de tuinen op je gemak te verkennen en alle verborgen schatten te ontdekken die deze betoverende plek te bieden heeft.

Of je nu een fervent tuinier bent, een natuurliefhebber, of gewoon op zoek bent naar een rustige plek om te ontspannen en tot rust te komen, de botanische tuinen van Sitio Litre zijn een must-see tijdens je bezoek aan Tenerife. Laat je betoveren door de exotische schoonheid van de orchideeën, verken de schaduwrijke paden omzoomd met palmen en andere tropische planten, en geniet van de rustige sfeer van deze historische oase.