Ontdek de fascinerende Grotten van Cueva del Viento in Tenerife

17 mei 2023
Ontdek de fascinerende Grotten van Cueva del Viento in Tenerife

Tenerife, het grootste eiland van de Canarische eilanden, is een populaire vakantiebestemming vanwege zijn prachtige stranden, adembenemende landschappen en aangename klimaat. Het eiland staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid en gevarieerde omgeving, die varieert van vulkanisch maanlandschap tot weelderige groene bergen. Een van de meest verbazingwekkende en minder bekende natuurlijke wonderen van Tenerife zijn de grotten van Cueva del Viento, een ondergronds labyrint van lavatunnels die zich uitstrekken over meer dan 17 kilometer. In dit blogbericht zullen we deze fascinerende grotten verkennen en je alles vertellen wat je moet weten om deze verborgen schat te ontdekken tijdens je volgende reis naar Tenerife.

Wat is Cueva del Viento?

Cueva del Viento, wat "Windgrot" betekent in het Spaans, is een van de langste lavatunnelcomplexen ter wereld. Het bevindt zich in het noorden van Tenerife, in de gemeente Icod de los Vinos. De grotten zijn gevormd door de uitbarsting van de vulkaan Pico Viejo, ongeveer 27.000 jaar geleden. De lavastromen die tijdens deze uitbarsting werden geproduceerd, koelden af aan de oppervlakte en vormden een gestolde korst, terwijl de hete lava eronder doorging met stromen. Toen de lava zich terugtrok, bleven er lege tunnels achter, die het uitgebreide netwerk van Cueva del Viento vormen.

Het complex bestaat uit drie niveaus van ondergrondse gangen, met unieke geologische formaties, zoals lavabruggen, terrassen en zijgangen. Bovendien herbergt het een unieke fauna, waaronder vele endemische ongewervelde diersoorten die alleen in dit specifieke ecosysteem voorkomen. Het is een fascinerende plek om te bezoeken, zowel voor natuurliefhebbers als voor avonturiers die op zoek zijn naar een unieke ervaring buiten de gebaande paden.

Hoe bezoek je Cueva del Viento?

Om de grotten van Cueva del Viento te bezoeken, moet je deelnemen aan een rondleiding, aangezien het gebied beschermd is en alleen toegankelijk is met een erkende gids. Rondleidingen worden georganiseerd door het bezoekerscentrum van Cueva del Viento en zijn beschikbaar in verschillende talen, waaronder Engels, Spaans, Duits en Frans.

De rondleiding begint met een informatieve presentatie in het bezoekerscentrum, waar je een introductie krijgt tot de geologie, fauna en geschiedenis van het grottencomplex. Daarna word je uitgerust met een helm en hoofdlamp, en de gids neemt je mee op een avontuurlijke tocht door de grotten.

Het pad door de grotten is ongeveer 200 meter lang en duurt ongeveer 2 uur. Hoewel de rondleiding geschikt is voor bezoekers van alle leeftijden en fitnessniveaus, moet je er rekening mee houden dat je moet klimmen en bukken om door sommige nauwe passages te navigeren. Daarom wordt het niet aanbevolen voor mensen met beperkte mobiliteit of ernstige gezondheidsproblemen.

Wat te verwachten tijdens de rondleiding?

Tijdens de rondleiding door Cueva del Viento krijg je de kans om de indrukwekkende geologische formaties van het grottencomplex te bewonderen, zoals de lavaterrassen en -bruggen, en de zijgangen die zich in verschillende richtingen vertakken. De gids zal je uitleg geven over de processen die hebben geleid tot de vorming van deze formaties en de verschillende soorten lava die je tegenkomt.

De Cueva del Viento is ook de thuisbasis van een unieke ondergrondse fauna, waaronder meer dan 100 verschillende soorten ongewervelde dieren, waarvan vele endemisch zijn in dit specifieke ecosysteem. Tijdens de rondleiding krijg je de kans om enkele van deze zeldzame diersoorten te observeren en meer te weten te komen over hun aanpassingen aan het leven in een donkere, vochtige omgeving.

Daarnaast leer je over de geschiedenis van de menselijke interactie met de grotten. De oorspronkelijke bewoners van Tenerife, de Guanches, waren zich bewust van het bestaan van de grotten, en in de 16e en 17e eeuw werden de tunnels gebruikt voor de winning van vulkanische materialen die werden gebruikt om de lokale huizen te bouwen.

Praktische informatie

Het is belangrijk om voorbereid te zijn op een bezoek aan Cueva del Viento. Hier zijn enkele praktische tips om je bezoek soepel te laten verlopen:

De grotten van Cueva del Viento zijn een fascinerende en unieke attractie op Tenerife die je niet mag missen. Ze bieden een zeldzame kans om een ongelooflijk ondergronds landschap te verkennen en meer te weten te komen over de geologie, fauna en geschiedenis van het eiland. Of je nu een doorgewinterde speleoloog bent of gewoon op zoek bent naar een avontuur buiten de gebaande paden, een bezoek aan Cueva del Viento zal ongetwijfeld een hoogtepunt zijn van je reis naar Tenerife.