Ontdek de historische wijk van La Laguna op Tenerife

10 juli 2023
Ontdek de historische wijk van La Laguna op Tenerife

Als je op zoek bent naar een unieke en betoverende ervaring op Tenerife, dan is de historische wijk van La Laguna een must-see. La Laguna, officieel bekend als San Cristóbal de La Laguna, is een stad vol geschiedenis, cultuur en architectuur die bezoekers van over de hele wereld aantrekt. In dit blogbericht zullen we je meenemen op een reis door de tijd en enkele van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden en verhalen delen die je in de historische wijk van La Laguna kunt vinden.

Een UNESCO Werelderfgoed

La Laguna is niet zomaar een stad op Tenerife; het heeft de prestigieuze titel van UNESCO Werelderfgoed gekregen. Deze erkenning werd toegekend in 1999 en is een eerbetoon aan de goed bewaarde architectuur en stadsplanning die dateren uit de 15e eeuw. In feite wordt La Laguna vaak beschouwd als een levend museum, waar bezoekers de kans krijgen om een glimp op te vangen van hoe het leven was in het koloniale tijdperk van de Canarische Eilanden.

Wat La Laguna echt onderscheidt van andere historische steden, is het feit dat de stad grotendeels onveranderd is gebleven door de eeuwen heen. Dit betekent dat wanneer je door de geplaveide straten en pleinen wandelt, je een authentieke ervaring krijgt die je nergens anders in de wereld zult vinden.

Architectonische schatten

Een van de meest opmerkelijke aspecten van La Laguna is de overvloed aan prachtige gebouwen en monumenten die de stad rijk is. Van kerken en kathedralen tot paleizen en herenhuizen, de architectuur van La Laguna is een ware traktatie voor het oog. Enkele van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden zijn:

1. Catedral de Nuestra Señora de los Remedios

De kathedraal van La Laguna, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Remedios, is een indrukwekkend gebouw dat een mix van verschillende architecturale stijlen vertoont, waaronder neoklassiek, barok en mudéjar. De bouw van de kathedraal begon in de 16e eeuw en werd voltooid in de 18e eeuw. Het interieur van de kathedraal is even indrukwekkend, met prachtige fresco's, houtsnijwerk en glas-in-loodramen.

2. Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción

De kerk van Nuestra Señora de la Concepción is een ander prachtig gebouw dat je niet mag missen tijdens je bezoek aan La Laguna. Deze kerk, die oorspronkelijk werd gebouwd in de 16e eeuw en later werd uitgebreid in de 18e eeuw, is een prachtig voorbeeld van de Canarische barokke architectuur. Het interieur is rijkelijk versierd met goud en prachtige schilderijen, waaronder een indrukwekkend altaarstuk gewijd aan de Onbevlekte Ontvangenis.

3. Palacio de Nava

Dit prachtige paleis, gebouwd in de 17e eeuw, is een van de beste voorbeelden van Canarische burgerlijke architectuur. De gevel is versierd met talloze balkons en prachtige houtsnijwerken, terwijl het interieur een mooie binnenplaats en een indrukwekkende trap bevat. Palacio de Nava is tegenwoordig een cultureel centrum en herbergt vaak tentoonstellingen en evenementen.

4. Casa Salazar

Casa Salazar is een ander opvallend herenhuis in La Laguna en is een perfect voorbeeld van de traditionele Canarische architectuur uit de 17e eeuw. Dit gebouw heeft een prachtige gevel met houtsnijwerk en een groot houten balkon dat typerend is voor de Canarische Eilanden. Casa Salazar is momenteel de zetel van het bisdom van Tenerife.

Een wandeling door de geschiedenis

Naast de indrukwekkende architectuur is een bezoek aan La Laguna ook een kans om meer te weten te komen over de rijke geschiedenis van de stad en de Canarische Eilanden. Enkele interessante bezienswaardigheden en musea die je kunt bezoeken, zijn:

1. Museo de la Historia de Tenerife

Dit museum, gevestigd in een prachtig 16e-eeuws pand, neemt bezoekers mee op een reis door de geschiedenis van Tenerife, van de pre-Spaanse tijd tot de moderne tijd. De tentoonstellingen omvatten artefacten, schilderijen, kaarten en andere historische documenten die de ontwikkeling van het eiland en zijn cultuur illustreren.

2. Casa de los Capitanes Generales

Dit 16e-eeuwse huis is een prachtig voorbeeld van traditionele Canarische architectuur en was ooit de residentie van de militaire gouverneurs van Tenerife. Tegenwoordig herbergt het een cultureel centrum en een kunstgalerie die de werken van lokale kunstenaars tentoonstelt.

3. Convento de Santa Catalina de Siena

Dit 17e-eeuwse klooster is een rustige plek om te bezoeken en biedt een kijkje in het leven van de nonnen die hier vroeger woonden. Het klooster heeft een prachtige kloostergang en een kleine kapel met mooie fresco's en houtsnijwerk.

Genieten van de lokale keuken

Na een dag vol sightseeing is er niets beter dan te genieten van de heerlijke lokale gerechten die La Laguna te bieden heeft. Je kunt een bezoek brengen aan een van de vele tapasbars en restaurants die zich in de stad bevinden, waar je kunt genieten van traditionele gerechten zoals "papas arrugadas" (gerimpelde aardappelen) met "mojo" (Canarische saus), "ropa vieja" (stoofpot met vlees en groenten) en verse vis- en zeevruchtenschotels.

De historische wijk van La Laguna is een van de meest fascinerende en charmante plekken op Tenerife. Met zijn prachtige architectuur, rijke geschiedenis en heerlijke lokale keuken, is het de perfecte bestemming voor diegenen die het authentieke Canarische leven willen ervaren. Als je van plan bent Tenerife te bezoeken, zorg er dan voor dat je een dag of twee uittrekt om deze betoverende stad te verkennen. Je zult er geen spijt van krijgen!