Ontdek het betoverende natuurreservaat van Montaña Roja op Tenerife

14 juni 2023
Ontdek het betoverende natuurreservaat van Montaña Roja op Tenerife

Tenerife, het grootste van de Canarische Eilanden, is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Met zijn gevarieerde landschappen, unieke flora en fauna, en adembenemende uitzichten is het eiland de perfecte bestemming voor zowel ontspannende als avontuurlijke vakanties. Een van de meest bijzondere plekken op Tenerife is het natuurreservaat van Montaña Roja, een indrukwekkende vulkanische kegel die majestueus uit het omringende landschap oprijst. In dit blogbericht nemen we je mee op een ontdekkingstocht door dit fascinerende natuurgebied, waar je kunt genieten van prachtige wandelingen, zeldzame plantensoorten en adembenemende uitzichten.

Montaña Roja: een bijzonder natuurfenomeen

Montaña Roja, wat letterlijk "Rode Berg" betekent, is een 171 meter hoge vulkanische kegel gelegen in het zuiden van Tenerife, nabij het populaire vakantieoord El Médano. Het is een beschermd natuurreservaat sinds 1994 en maakt deel uit van het bredere beschermde gebied Red Natura 2000 van de Europese Unie. Montaña Roja dankt zijn naam aan de opvallende rode kleur van het vulkanische gesteente, die vooral bij zonsondergang een spectaculair schouwspel biedt.

Deze opmerkelijke vulkaan is het resultaat van verschillende uitbarstingen die ongeveer 3 miljoen jaar geleden plaatsvonden. Het gebied rond Montaña Roja wordt gekenmerkt door een uniek ecosysteem met zeldzame en endemische plantensoorten, evenals een rijke fauna, waaronder talrijke vogelsoorten. Bovendien is het natuurreservaat van Montaña Roja een uitstekende locatie voor het observeren van geologische fenomenen en het bestuderen van vulkanische processen.

Wandelen in het natuurreservaat van Montaña Roja

Een bezoek aan het natuurreservaat van Montaña Roja is niet compleet zonder een wandeling naar de top van de vulkaan. Er zijn verschillende wandelroutes van verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden, zodat zowel beginnende als ervaren wandelaars van de prachtige omgeving kunnen genieten. De meest populaire route is een rondwandeling van ongeveer 5 kilometer, die je in ongeveer 2 uur kunt voltooien.

De wandeling begint in het dorp El Médano, vanwaar je het pad naar de voet van Montaña Roja volgt. Het pad is goed gemarkeerd en biedt een geleidelijke stijging, waardoor het geschikt is voor wandelaars van alle niveaus. Onderweg heb je een prachtig uitzicht op de omliggende kust en de indrukwekkende vulkaan Teide, de hoogste berg van Spanje. Naarmate je hoger komt, verandert het landschap en maak je kennis met de unieke flora en fauna van het natuurreservaat.

Eenmaal bovenop de Montaña Roja word je getrakteerd op een adembenemend panorama van het eiland, de oceaan en de nabijgelegen eilanden. Op heldere dagen kun je zelfs het eiland Gran Canaria in de verte zien liggen. Neem de tijd om te genieten van het uitzicht en de frisse lucht voordat je aan de afdaling begint.

Flora en fauna in het natuurreservaat van Montaña Roja

Het natuurreservaat van Montaña Roja is de thuisbasis van talrijke zeldzame en endemische plantensoorten, die nergens anders ter wereld te vinden zijn. Enkele opmerkelijke soorten zijn de Cardonal-Tabaibal, een unieke struikvegetatie die typisch is voor het zuiden van Tenerife, en de zeldzame Launaea arborescens, een grote struik die alleen op de Canarische Eilanden voorkomt.

Daarnaast is het natuurreservaat een paradijs voor vogelliefhebbers, omdat het een belangrijk broedgebied is voor verschillende zeevogelsoorten. Een van de meest bijzondere bewoners is de bedreigde Eleonora's valk, die elk jaar van mei tot oktober het gebied bezoekt om te broeden. Andere vogelsoorten die je in het natuurreservaat van Montaña Roja kunt spotten, zijn onder meer de bonte tapuit, de Canarische torenvalk en de zeldzame stormvogel.

Praktische informatie en tips voor je bezoek

Het natuurreservaat van Montaña Roja is zonder twijfel een van de meest bijzondere plekken op Tenerife. Met zijn unieke landschap, rijke flora en fauna en prachtige uitzichten biedt het een onvergetelijke ervaring voor natuurliefhebbers en wandelaars. Mis deze betoverende bestemming niet tijdens je bezoek aan Tenerife!