Ontdek het charmante dorpje El Sauzal op Tenerife

29 mei 2023
Ontdek het charmante dorpje El Sauzal op Tenerife

Tenerife, het grootste eiland van de Canarische Eilanden, staat bekend om zijn prachtige stranden, bruisende nachtleven en unieke landschappen. Maar voorbij de bekende toeristische trekpleisters, ligt een verborgen juweeltje dat wacht om ontdekt te worden: het pittoreske dorpje El Sauzal.

El Sauzal is een klein, maar betoverend dorpje gelegen aan de noordoostelijke kust van Tenerife. Het is een perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van de meer populaire toeristische gebieden en om de authentieke Canarische cultuur te ervaren. In deze blogpost zullen we de hoogtepunten en bezienswaardigheden van El Sauzal verkennen en uitleggen waarom dit dorpje een bezoek waard is tijdens je verblijf op Tenerife.

Een stukje geschiedenis

El Sauzal, dat "wilgenbos" betekent in het Spaans, werd gesticht in de 16e eeuw en was oorspronkelijk een landbouw- en vissersgemeenschap. Het dorp heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Guanches, de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden. In de loop der jaren heeft El Sauzal zich ontwikkeld tot een charmante en rustige bestemming, perfect voor diegenen die op zoek zijn naar een ontspannen en authentieke Canarische ervaring.

Bezienswaardigheden in en rondom El Sauzal

Iglesia de San Pedro Apóstol

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden in El Sauzal is de Iglesia de San Pedro Apóstol, een prachtige kerk uit de 16e eeuw. Deze kerk, gelegen op een klif met uitzicht op de Atlantische Oceaan, biedt een adembenemend uitzicht op de oceaan en de omliggende kustlijn. Neem de tijd om het interieur van de kerk te verkennen, met zijn prachtige houtsnijwerk, religieuze kunst en indrukwekkende altaarstuk.

Casa del Vino en Museo de la Miel

Voor wijnliefhebbers is een bezoek aan de Casa del Vino, het wijnmuseum van Tenerife, een must. Gelegen in een prachtig gerestaureerd 17e-eeuws landhuis, biedt dit museum een fascinerend inzicht in de geschiedenis en productie van de beroemde wijnen van het eiland. Proef enkele van de lokale wijnen in de proefruimte en vergeet niet om een fles of twee mee naar huis te nemen als souvenir.

Naast de Casa del Vino bevindt zich het Museo de la Miel, gewijd aan de bijenteelt en honingproductie op Tenerife. Dit kleine maar informatieve museum geeft bezoekers een kijkje in de wereld van de bijen en laat zien hoe belangrijk deze kleine insecten zijn voor het ecosysteem van het eiland.

Parque Los Lavaderos

Parque Los Lavaderos is een prachtig park gelegen in het hart van El Sauzal. Ooit een openbaar washuis en ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking, is het nu een oase van rust en groen. Wandel langs de paden, luister naar het rustgevende geluid van de watervallen en bewonder de weelderige planten en bloemen die in het park groeien.

Mirador de la Garanona

Net buiten El Sauzal ligt de Mirador de la Garanona, een uitkijkpunt dat een adembenemend uitzicht biedt op de Atlantische Oceaan en de ruige noordkust van Tenerife. Dit uitkijkpunt is de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke schoonheid van het eiland, met picknicktafels, bankjes en zelfs een kleine speeltuin voor kinderen.

Wandelen in de omgeving

De omgeving van El Sauzal biedt talloze mogelijkheden voor natuurliefhebbers die willen wandelen en het prachtige landschap willen verkennen. Van kustpaden met een spectaculair uitzicht op de oceaan tot de groene heuvels en valleien die het dorp omringen, er is voor elk wat wils. Een populaire wandelroute is de Camino Real, een historisch pad dat El Sauzal verbindt met de nabijgelegen dorpen La Matanza en La Victoria.

De lokale keuken

Een bezoek aan El Sauzal is niet compleet zonder te genieten van de heerlijke lokale gerechten. Probeer in een van de vele restaurants en tapasbars specialiteiten zoals papas arrugadas (gekookte aardappelen in zout water), almogrote (pittige kaaspasta) en verse vis en zeevruchten, allemaal vergezeld van een glas lokale wijn.

El Sauzal biedt een unieke en authentieke Canarische ervaring, ver weg van de drukte van de grotere toeristische bestemmingen op Tenerife. Of je nu op zoek bent naar geschiedenis en cultuur, prachtige natuur of heerlijke lokale gerechten, dit charmante dorpje heeft het allemaal. Plan vandaag nog je bezoek aan El Sauzal en ontdek de verborgen schatten van Tenerife!