Ontdek het charmante dorpje Las Carboneras op Tenerife

27 augustus 2023
Ontdek het charmante dorpje Las Carboneras op Tenerife

Tenerife, het grootste eiland van de Canarische Eilanden, heeft veel meer te bieden dan alleen zon, zee en strand. Het eiland staat bekend om zijn gevarieerde landschappen, spectaculaire natuurparken en schilderachtige dorpjes. Een van deze verborgen pareltjes is het dorpje Las Carboneras, gelegen in het noordoosten van Tenerife. Dit authentieke dorp, ingebed in de bergen en omringd door weelderige vegetatie, biedt een fascinerend inzicht in het traditionele leven op Tenerife. In deze blog post nemen we je mee op een reis door de straten van Las Carboneras en laten we je zien wat dit charmante dorpje allemaal te bieden heeft.

De geschiedenis van Las Carboneras

Las Carboneras werd gesticht in de 16e eeuw en dankt zijn naam aan de houtskoolproductie (carboneras betekent 'houtskoolovens' in het Spaans), die hier in het verleden een belangrijke bron van inkomsten was. Het dorp ligt op een hoogte van ongeveer 900 meter boven zeeniveau en maakt deel uit van het natuurpark Anaga, een van de meest ongerepte en weelderige gebieden van Tenerife. Las Carboneras is een uitstekend voorbeeld van hoe de lokale bevolking in harmonie met de natuur leeft en deze respecteert.

De charme van Las Carboneras

Bij aankomst in Las Carboneras word je meteen getroffen door de rust en stilte die hier heerst. De smalle straatjes, traditionele huizen en het omliggende groene landschap zorgen voor een unieke sfeer die je nergens anders op het eiland zult vinden. De lokale bevolking is vriendelijk en gastvrij, waardoor je je meteen thuis voelt in dit dorpje.

Een van de meest opvallende kenmerken van Las Carboneras zijn de traditionele huizen, gebouwd met lokale materialen zoals hout en vulkanisch gesteente. Deze huizen zijn vaak kleurrijk geschilderd en versierd met bloemen en planten. Door de steile hellingen in het dorp zijn veel huizen gebouwd op terrassen, waardoor je vanaf verschillende niveaus een prachtig uitzicht hebt op het omliggende landschap.

Bezienswaardigheden in en rond Las Carboneras

Hoewel Las Carboneras een klein dorpje is, zijn er enkele bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo is er de kerk van San Andrés Apostol, een eenvoudige maar charmante kerk uit de 18e eeuw. Het kleine dorpsplein, Plaza de la Cruz, is het hart van het dorp en een ideale plek om even uit te rusten en te genieten van de sfeer.

Een andere bezienswaardigheid in de buurt van Las Carboneras is de Mirador de Jardina, een uitkijkpunt met een spectaculair uitzicht op de Anaga bergen, de kustlijn en de stad San Cristóbal de La Laguna. Dit is een perfecte plek om mooie foto's te maken en te genieten van de indrukwekkende natuur.

Het dorpje ligt in het natuurpark Anaga, wat betekent dat er tal van wandelpaden in de omgeving zijn. Je kunt bijvoorbeeld de route naar Cruz del Carmen volgen, een wandeling van ongeveer twee uur die je door een prachtig bos met inheemse laurierbomen leidt. Of kies voor een wandeling naar Chinamada, een klein gehucht waar je de unieke grotwoningen kunt bewonderen die in de rotsen zijn uitgehouwen.

De lokale gastronomie

Een bezoek aan Las Carboneras is niet compleet zonder te proeven van de lokale gastronomie. In het dorp vind je enkele eenvoudige maar uitstekende restaurants die typische Canarische gerechten serveren, zoals 'papas arrugadas' (gerimpelde aardappelen) met 'mojo' saus, 'almogrote' (pittige kaaspasta) en 'escaldón de gofio' (een gerecht op basis van geroosterd maismeel). Vergeet ook niet om de lokale wijn te proeven, die in de vruchtbare valleien van de omgeving wordt geproduceerd.

Praktische informatie

Las Carboneras is bereikbaar via een kronkelende bergweg vanuit San Cristóbal de La Laguna, de dichtstbijzijnde stad. Het is aan te raden om een auto te huren om het dorp en de omliggende bezienswaardigheden te bezoeken, aangezien het openbaar vervoer beperkt is. Houd er rekening mee dat de wegen smal en steil kunnen zijn, dus zorg ervoor dat je comfortabel bent met het rijden in dergelijke omstandigheden.

Las Carboneras is een charmant dorpje dat een uniek inzicht biedt in het traditionele leven op Tenerife. De prachtige natuur, vriendelijke bevolking en heerlijke lokale gerechten maken het de ideale bestemming voor iedereen die op zoek is naar een authentieke ervaring op het eiland. Vergeet dus niet om Las Carboneras toe te voegen aan je lijstje van plaatsen om te bezoeken tijdens je volgende reis naar Tenerife!