Ontdek het charmante dorpje Vilaflor op Tenerife

5 mei 2023
Ontdek het charmante dorpje Vilaflor op Tenerife

Tenerife, het grootste eiland van de Canarische Eilanden, heeft veel meer te bieden dan enkel zon, zee en strand. Het eiland herbergt tal van pittoreske dorpjes die je het authentieke Spaanse leven laten ervaren. Eén van deze verborgen parels is Vilaflor, een charmant bergdorpje gelegen in het zuiden van Tenerife. In dit blogartikel neem ik je mee op een ontdekkingstocht door Vilaflor en laat ik je zien wat dit schilderachtige dorpje zo bijzonder maakt!

Een dorp met een rijke geschiedenis

Vilaflor, gelegen op een hoogte van 1.400 meter boven de zeespiegel, is het hoogst gelegen dorp van Tenerife en de Canarische Eilanden. Dit maakt het dorp een perfect startpunt voor wandelingen en fietstochten door de omliggende natuur. Vilaflor werd gesticht in de 16e eeuw en heeft sindsdien haar charme en authenticiteit weten te behouden.

De naam Vilaflor is afgeleid van 'Villa de Flor', wat 'dorp van de bloemen' betekent. Deze naam is te danken aan de kleurrijke bloemen en planten die in het dorp en de omliggende bossen te vinden zijn. Vilaflor is tevens de geboorteplaats van de heilige Hermano Pedro, die in de 17e eeuw als missionaris naar Guatemala ging en later heilig werd verklaard.

Bezienswaardigheden in Vilaflor

Kerk van San Pedro Apóstol

Een bezoek aan Vilaflor is niet compleet zonder een stop bij de prachtige kerk van San Pedro Apóstol. Deze kerk, gebouwd in de 18e eeuw, is een prachtig voorbeeld van Canarische architectuur en staat op de lijst van cultureel erfgoed in Spanje. Het interieur van de kerk is rijkelijk versierd met houtsnijwerk en goud, en je vindt er een indrukwekkend altaarstuk gewijd aan San Pedro. De kerk is dagelijks geopend voor bezoekers.

Casa de los Soler

In het hart van het dorp vind je Casa de los Soler, een prachtig gerestaureerd 17e-eeuws huis. Dit historische gebouw, ooit het huis van een adellijke familie, is nu een cultureel centrum waar regelmatig evenementen en tentoonstellingen plaatsvinden. Vergeet niet om een kijkje te nemen in de mooie binnentuin, een oase van rust in het dorp.

Mirador de la Cruz de Fregel

Vilaflor biedt een aantal uitkijkpunten met een adembenemend uitzicht op de omliggende natuur. Het Mirador de la Cruz de Fregel is zo'n uitkijkpunt. Vanaf hier heb je een prachtig zicht op het dorp en de imposante berg El Teide. Dit is de perfecte plek om even te stoppen tijdens een wandeling of fietstocht en te genieten van het uitzicht.

Wandelen en fietsen in de omgeving van Vilaflor

Dankzij haar ligging is Vilaflor een ideale uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten door de prachtige natuur van Tenerife. Enkele van de mooiste wandelroutes op het eiland starten in Vilaflor, zoals de route naar de Roques de García en de beklimming van de El Teide, de hoogste berg van Spanje.

Eén van de meest populaire wandelroutes in de omgeving is de 'Lunar Landscape' route, die je door een uniek maanlandschap van zandformaties en pijnbomen leidt. De route is ongeveer 16 kilometer lang en biedt adembenemende uitzichten op de omliggende bergen en het dorp Vilaflor zelf.

Voor fietsliefhebbers zijn er tal van uitdagende routes in de omgeving, zowel voor mountainbikers als voor racefietsers. Hoewel de klim naar Vilaflor pittig kan zijn, is het uitzicht vanaf de top de inspanning meer dan waard.

Proef de lokale keuken

Vilaflor heeft een aantal gezellige restaurants en bars waar je kunt genieten van de lokale keuken. Probeer zeker enkele lokale specialiteiten, zoals 'papas arrugadas' (gekreukelde aardappelen), 'mojo picon' (pikante saus) en 'almogrote' (kaasspread). Daarnaast staat Tenerife bekend om haar uitstekende wijnen, dus vergeet niet om een glas lokale wijn te proeven tijdens je bezoek aan Vilaflor.

Overnachten in Vilaflor

In het dorp zijn diverse accommodatiemogelijkheden, variërend van kleine, sfeervolle hotels en pensions tot vakantiehuizen en appartementen. Een verblijf in Vilaflor biedt je de kans om het authentieke Canarische leven te ervaren, weg van de drukte van de toeristische centra aan de kust.

Vilaflor is een charmant en authentiek dorpje op Tenerife dat je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan het eiland. De rijke geschiedenis, prachtige bezienswaardigheden en adembenemende natuur maken het dorp een perfecte bestemming voor liefhebbers van cultuur en natuurschoon. Trek je wandelschoenen aan, spring op de fiets of geniet van de lokale keuken in één van de gezellige restaurants. Vilaflor biedt voor ieder wat wils!