Tenerife: Een Eiland van Festivals en Feesten

18 augustus 2023
Tenerife: Een Eiland van Festivals en Feesten

Tenerife, het grootste en meest bevolkte eiland van de Canarische Eilanden, is niet alleen beroemd om zijn prachtige stranden, adembenemende natuurlijke landschappen en het bruisende nachtleven, maar ook om zijn vele festivals en feesten. Met een rijke geschiedenis en diverse culturele invloeden is Tenerife een waar paradijs voor liefhebbers van festivals en feesten. In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste en meest unieke festivals en feesten op het eiland bespreken.

Carnaval van Santa Cruz de Tenerife

Het Carnaval van Santa Cruz de Tenerife is ongetwijfeld het bekendste en grootste feest op het eiland. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste carnavals ter wereld en trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit alle hoeken van de wereld. Dit spectaculaire evenement, dat meestal in februari plaatsvindt, brengt de straten van de hoofdstad van het eiland tot leven met kleurrijke parades, uitbundige kostuums en levendige muziek.

Het carnaval duurt ongeveer twee weken en kent talloze hoogtepunten, zoals de verkiezing van de Carnavalskoningin, de grote optocht 'Cabalgata Anunciadora' en de 'Cosos' (parades) in de verschillende wijken van de stad. Het feest eindigt met de symbolische begrafenis van de sardine, gevolgd door een spectaculair vuurwerk.

Semana Santa (Heilige Week)

De Semana Santa, of Heilige Week, is een belangrijk religieus evenement dat wordt gevierd in de aanloop naar Pasen en wordt gekenmerkt door indrukwekkende processies en plechtige rituelen. Tijdens deze week vinden er in verschillende steden en dorpen op het eiland processies plaats, waarbij religieuze beelden door de straten worden gedragen, begeleid door de gelovigen en fanfares.

In La Laguna, een stad die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, vinden enkele van de meest indrukwekkende processies plaats, zoals de 'Procesión del Silencio' (Stille Processie) en de 'Procesión Magna' (Grote Processie). Deze plechtige vieringen zijn een unieke gelegenheid om een dieper inzicht te krijgen in de rijke religieuze traditie en cultuur van Tenerife.

Romería de San Isidro Labrador y Santa María de la Cabeza

De Romería de San Isidro Labrador y Santa María de la Cabeza is een traditioneel volksfeest ter ere van de patroonheiligen van de landbouwers. Deze viering vindt jaarlijks plaats op de tweede zondag van juni in de stad La Orotava. Het is een van de meest populaire romerías op de Canarische Eilanden en trekt duizenden bezoekers.

Tijdens dit feest, gekleed in traditionele Canarische kledij, trekken de deelnemers met versierde ossenkarren, paarden en handkarren door de straten van La Orotava. Ze delen onderweg typische Canarische producten uit, zoals wijn, kaas en gofio (een lokale maismeel). Het evenement wordt afgesloten met een groot volksfeest waarbij muziek, dans en vrolijkheid centraal staan.

Fiestas de la Virgen de Candelaria

De Fiestas de la Virgen de Candelaria, ter ere van de beschermheilige van de Canarische Eilanden, vinden jaarlijks plaats in augustus in de stad Candelaria. Deze viering is een unieke mix van religieuze en inheemse tradities, die terug te voeren zijn tot de oorspronkelijke bewoners van het eiland, de Guanches.

Tijdens dit feest vinden er verschillende evenementen plaats, zoals de traditionele pelgrimstocht 'La Subida de la Virgen', waarbij het beeld van de Maagd van Candelaria naar de basiliek wordt gebracht. Een ander hoogtepunt is de opvoering van de 'Danza de los Cacharros', een traditionele dans waarbij de deelnemers op potten en pannen slaan om de aankomst van de Maagd te vieren.

Corpus Christi

Het feest van Corpus Christi is een ander belangrijk religieus evenement op Tenerife en wordt gevierd in verschillende steden en dorpen op het eiland. Een van de meest unieke vieringen vindt plaats in La Orotava, waar de straten worden omgetoverd tot prachtige, met bloemen versierde tapijten.

De 'Alfombras de Flores' (bloementapijten) zijn een belangrijk symbool van deze viering en worden gemaakt door lokale kunstenaars en ambachtslieden. Ze besteden uren aan het ontwerpen en maken van deze prachtige kunstwerken, die slechts enkele uren zichtbaar zijn voordat de processie van het Heilig Sacrament eroverheen trekt.

Festival Internacional de Música de Canarias

Het Festival Internacional de Música de Canarias is een prestigieus jaarlijks muziekevenement dat plaatsvindt in januari en februari. Dit festival biedt een gevarieerd programma van klassieke muziek, met optredens van internationale orkesten, ensembles en solisten. Het festival vindt plaats in verschillende concertzalen en theaters op Tenerife, zoals het prachtige Auditorio de Tenerife Adán Martín.

Dit zijn slechts enkele van de vele festivals en feesten die je op Tenerife kunt beleven. Het eiland biedt een rijk en gevarieerd cultureel aanbod, waarbij traditie en moderniteit hand in hand gaan. Een bezoek aan een van deze evenementen is een unieke kans om de lokale cultuur te ervaren en een onvergetelijke ervaring op te doen tijdens je verblijf op dit prachtige eiland.