Tenerife voor reizigers die van astronomie houden: de beste plekken om sterren te kijken op het eiland

3 april 2024
Tenerife voor reizigers die van astronomie houden: de beste plekken om sterren te kijken op het eiland

Tenerife staat bekend om zijn prachtige stranden, warme weer en levendige nachtleven. Maar wist je dat het eiland ook een topbestemming is voor reizigers die van astronomie houden? Met zijn heldere hemel, minimale lichtvervuiling en indrukwekkende astronomische infrastructuur, is Tenerife de perfecte plek om sterren te kijken. In deze blogpost delen we de beste plekken op het eiland om te genieten van de schoonheid van de nachtelijke hemel.

1. Observatorio del Teide

Het Observatorio del Teide is een sterrenwacht gelegen op de top van de vulkaan Teide, het hoogste punt van Spanje. Met zijn hoogte van meer dan 2.300 meter boven zeeniveau en de afwezigheid van lichtvervuiling, biedt deze locatie een adembenemend uitzicht op de sterrenhemel. Het observatorium is uitgerust met geavanceerde telescopen en is de thuisbasis van verschillende astronomische onderzoeksinstituten. Bezoekers kunnen deelnemen aan rondleidingen en avondexcursies om sterren te kijken met professionele astronomen.

2. Parque Nacional del Teide

Het Parque Nacional del Teide, gelegen rondom de vulkaan Teide, is een UNESCO-werelderfgoed en biedt een prachtig landschap om te genieten van de sterrenhemel. Met zijn uitgestrekte vlaktes, rotsformaties en vulkanische landschap is dit nationale park een ideale plek om te kamperen en de nacht door te brengen onder de sterren. Neem een deken en een telescoop mee en geniet van een onvergetelijke ervaring van sterren kijken in de open lucht.

3. Mirador de Chipeque

De Mirador de Chipeque is een uitkijkpunt gelegen in het Anaga-gebergte, aan de noordoostelijke kant van Tenerife. Vanaf deze locatie heb je een panoramisch uitzicht over de oceaan en de sterrenhemel. Het is een populaire plek onder zowel lokale bewoners als toeristen om sterren te kijken. Het uitzicht is adembenemend en het gebied is relatief vrij van lichtvervuiling, waardoor het perfect is voor het observeren van sterren en het maken van nachtfoto's.

4. Los Gigantes

Los Gigantes is een kustplaatsje in het westen van Tenerife, bekend om zijn imposante kliffen die uit de oceaan oprijzen. Het is ook een geweldige plek om te genieten van de sterren. Door de afgelegen ligging en de minimale lichtvervuiling in dit gebied, kun je hier genieten van een heldere en onvervuilde sterrenhemel. Neem een picknickmand mee, installeer je op een van de kliffen en laat je betoveren door de schoonheid van het universum.

5. Astrofísico de Canarias

Het Instituto de Astrofísico de Canarias (IAC) is een internationaal gerenommeerd onderzoekscentrum voor astronomie op Tenerife. Het instituut is gevestigd in La Laguna, een stad in het noorden van het eiland. Hoewel het instituut zelf niet open is voor het publiek, organiseert het regelmatig evenementen en lezingen over astronomie. Dit is een geweldige gelegenheid om meer te weten te komen over de laatste ontwikkelingen in de astronomie en om in contact te komen met professionele astronomen.

6. Stargazing tours

Verschillende reisorganisaties op Tenerife bieden stargazing tours aan. Deze tours zijn speciaal ontworpen voor reizigers die geïnteresseerd zijn in astronomie en bieden een unieke ervaring om sterren te kijken onder begeleiding van deskundige gidsen. Tijdens deze tours leer je meer over de sterren, planeten en andere astronomische fenomenen, terwijl je geniet van het prachtige landschap van Tenerife.

Of je nu een amateur-sterrenkijker bent of een doorgewinterde astronoom, Tenerife biedt talloze mogelijkheden om de schoonheid van de nachtelijke hemel te bewonderen. Van sterrenwachten tot afgelegen uitkijkpunten, het eiland heeft voor elk wat wils. Dus pak je telescoop in en maak je klaar voor een onvergetelijke astronomische ervaring op Tenerife!